Share

Jouw romance met ChatGPT

Werken met ChatGPT is eigenlijk hetzelfde als het hebben van een relatie. Van de nieuwsgierigheid tijdens een eerste gesprek tot aan de irritaties die ontstaan wanneer je elkaar niet goed begrijpt. Ontvang je niet het antwoord waar je op hoopte? Probeer de vraag dan anders te stellen. Wees zo specifiek mogelijk en ga vage bewoording uit de weg. Pas dan zul je een stabiele relatie opbouwen waarin je elkaar écht waardeert. In dit blog nemen we je mee in de fascinerende wereld van ChatGPT en geven we je tips, tricks en prompts om jouw liefdesverhaal tot een succes te maken. En zeg nou eerlijk: wie wil dat nu niet op Valentijnsdag?! 

Start met een goede prompt 

ChatGPT staat bekend om het vermogen om relevante tekst te produceren die vaak nauwelijks te onderscheiden is van menselijke geschreven tekst. Aan het produceren van deze teksten zitten echter nog wel wat haken en ogen. Goede resultaten vallen of staan namelijk bij goede prompts. Een prompt is als het ware de aanwijzing die je aan ChatGPT geeft om ‘m een specifieke taak uit te laten voeren of een bepaald type tekst te laten genereren. Hieronder zetten we een aantal van deze prompts (lees: “relatie adviezen”) op een rij. 

Prompt 1: Wees duidelijk 

Een goede prompt moet duidelijk en specifiek zijn. Hoe duidelijker je de opdracht formuleert, hoe beter Chat in staat is om je een gewenst antwoord te geven. Zo geeft de vraag ‘Wat zijn effectieve e-mailtechnieken?', niet genoeg richting. Een betere vraag zou zijn ‘Wat zijn effectieve e-mailtechnieken om de klantbetrokkenheid voor een lokale school te verhogen?’ In de tweede prompt worden zowel de doelgroep, het doel als het middel genoemd. Hoe duidelijker je de prompt schrijft, hoe bruikbaarder het antwoord zal worden. 

Prompt 2: Schets context 

Onze vriend Chat kan pas echt schitteren wanneer hij de context van het gesprek begrijpt. Het toevoegen van deze context aan je prompt kan je helpen om relevantere antwoorden te krijgen. Prompts als ‘Schrijf een e-mail voor de nieuwe productlancering’, laten veel ruimte voor interpretatie. Dit kun je wegnemen door bijvoorbeeld te vragen: ‘Binnenkort lanceren we een nieuwe collectie zomerkleding. Schrijf een pakkende e-mail waarin onze klanten worden geïnformeerd over de lancering en waarin ze uitgenodigd worden om de nieuwe collectie te komen ontdekken in de winkels.’ Je zult zien dat deze e-mail veel beter aansluit bij jouw wensen. 

Prompt 3: Stuur de conversatie

Het is belangrijk om te blijven anticiperen en de conversatie met Chat soms wat te sturen. Zo kun je bepaalde woorden of zinnen toevoegen om de kwaliteit van de gegenereerde tekst te verbeteren. Wanneer je Chat vraagt om een social media post te schrijven ter promotie van een product, dan kun je deze vraag aanvullen met: “We willen dat de post een gevoel van urgentie creëert en de volgers op Instagram aanspoort om deze speciale aanbieding te bekijken. Schrijf een krachtige post die de volgers aanmoedigt om actie te ondernemen." Als extraatje kun je een voorbeeld (zelfs door middel van een url) invoegen en vragen of de tekst in dezelfde tone-of-voice opgemaakt kan worden. Handig! 

Prompt 4. Experimenteer en Leer

We sluiten af met een tip die je eigenlijk al je hele leven uitvoert: experimenteer en leer! Ga aan de slag met Chat en leer van eerdere interacties. Je zult ontdekken dat je steeds handiger wordt in het contact en dat je er vanzelf achter komt wat wel en niet werkt voor jou. Probeer verschillende prompts uit en vergelijk de uitkomsten met elkaar. Heb je eenmaal een prompt ontdekt die goed werkt? Maak hier een stramien van, zodat je de volgende keer goed voorbereid bent. Door te experimenteren kun je ontdekken welke aanpak het beste werkt voor jouw specifieke doelen.

De waarde van prompts 

We kunnen wel stellen dat het gebruik van effectieve prompts cruciaal is voor het verkrijgen van hoogwaardige en relevante resultaten. Door duidelijke kaders te schetsen en context toe te voegen kun je het volledige potentieel van Chat gebruiken om content te produceren. Onthoud dat de ontwikkelingen op het gebied van AI razendsnel gaan. Wat vandaag super effectief lijkt, kan volgende week alweer achterhaald zijn. Wanneer je het onderste uit de kan wil halen, blijf dan vooral experimenteren en leren! Zo leer je elkaar steeds beter kennen en blijf je profiteren van alle voordelen die Chat te bieden heeft. En misschien, heel misschien.. Schrijft de tool dan wel een Valentijnsgedicht voor je, volgend jaar! 

Bij Strangelove houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, om jouw merk te kunnen laten groeien. Benieuwd wat Strangelove voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op, dan leggen we het je graag uit.

Share
Desi

Meer Weten?

Neem contact op met Desi

email me