Monnik kwam over de vloer (en wierp een blik op de toekomst)

Auteur

Jill Witteman

Gepubliceerd

2018-06-26

Delen

Futurologenduo Monnik timmert hard aan de weg. Om de propositie richting klanten verder aan te scherpen, organiseerde Monnik samen met Strangelove een workshop met als thema: ‘de autonome auto’.

Futurologen en trendwatchers komen in vele smaken. Van provocerende figuren als Adjiedj Bakas, die graag wat antropologische knuppels in het hoenderhok gooit, tot meer op technologie gerichte watchers als Jim Stolze, een heilige volger van het vooruitgangsgeloof.

Monnik, bestaande uit Edwin Gardner en Christiaan Fruneaux, pakt het anders aan zo bleek uit de keynote presentatie die ze onlangs samen gaven in de grote meeting room van Strangelove. Gardner is van oorsprong architect. Fruneaux heeft een achtergrond als geschiedkundige.

Waar veel futurologen zich verliezen in het extrapoleren van huidige trends naar de toekomst, probeert Monnik juist dieper over trends en ontwikkelingen na te denken. Tijdens de presentatie laten ze zien waar we -als mensheid- vandaan komen. Ze schetsen wat de omslag van schaarste naar overvloed betekent voor onze manier van leven.

Aan het einde van de levendige workshop, sluiten Gardner en Fruneaux af met een scenario dat ze rond 2050 laten afspelen. De hoofdrol is weggelegd voor een autonoom rijdende auto, een alleenstaande moeder met een jong zoontje en een scharrel.

Het verhaal, opgezet als roadtrip, laat op een speelse manier zien welke enorme veranderingen en uitdagingen we tegemoet gaan. Het verhaal zet niet alleen aan tot denken, maar helpt ook bij het vormen van een visie op de toekomst. Die prikkelende inspiratie is precies waar Monnik naar op zoek is.

De komende tijd zullen we als Strangelove verder samenwerken met Monnik. Doel is het aanscherpen van de propositie en leveren van een bijdrage aan de middelen waarmee het futurologenduo haar klantenkring van grote bedrijven en organisaties helpt bij ideeënvorming. Want Monnik: daar gaan we nog veel werk van zien.