De opfrisbeurt van de pensioenwebsites van NN CDC en ING CDC Pensioenfonds

Auteur

Mike Brunke

Gepubliceerd

2018-08-21

Delen

Pensioencommunicatie is bij uitstek een thema dat vraagt om helderheid en gebruiksvriendelijkheid. Om de doelgroep van NN CDC en ING CDC Pensioenfonds nog beter van dienst te zijn, namen we de respectievelijke websites onder handen.

User experience

“In het traject van de verbetering van de websites van NN CDC en ING CDC Pensioenfonds hebben we naar verschillende dingen gekeken”, vertelt Amber Krijt UX designer van Strangelove. Om te beginnen naar de user interface en de beschikbare data over gebruik en gebruikers. En vervolgens naar externe factoren: wat is er veranderd aan de manier waarop de doelgroep deze content wil consumeren?

 

Krijt: “Uit die analyse bleek dat pensioencommunicatie vraagt om transparantie en een aansprekende user story. Gebruikers moeten zich snel herkennen in de verhalen over pensioenen en zo in één oogopslag voor hen relevante informatie kunnen vinden.” 

Mobile first

Verder bleek, vergeleken met de vorige refresh van beide websites, vooral de wijze van gebruik te zijn veranderd. Krijt zegt dat de benadering van websites steeds meer verschuift van desktop naar mobiel. Uiteraard heeft dat gevolgen voor UX en design.

 

Om de gebruiksvriendelijkheid en transparantie van de twee pensioenwebsites te verbeteren, zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. Krijt: “Zo hebben we de pagina’s minder lang gemaakt. Het moest compacter en korter. Dat is vooral terug te zien op de homepagina.” 

 

Ook de user stories, een belangrijke manier om de verschillende profielen van gebruikers inhoudelijk te bedienen, zijn helderder neergezet. Meer beeld, andere tekstverdeling. Krijt: “Alle informatie is nu veel beter beschikbaar. Het is nu allemaal makkelijker te vinden.” Doordat ook het toegepaste CMS Odyssey is vernieuwd, kan toekomstige content bovendien eenvoudiger worden bijgehouden en aangepast.  

Openheid in pensioeninformatie

Leroy Yzer, mede-verantwoordelijk voor het redesign, sluit zich daarbij aan: “De nieuwe websites van NN CDC en ING CDC Pensioenfonds zijn rustiger, helderder en moderner. Bezoekers die de site nu bezoeken voor pensioeninformatie zien veel meer openheid.” Hij is zelf vooral tevreden over de rust en de verdeling van content. 

 

Krijt hoopt ook dat de deelnemers aan de pensioenfondsen profiteren van de rust, transparantie en verbeterde communicatie. “Dat is tenslotte waar we zo’n regelmatige opfrisbeurt voor uitvoeren: up-to-date blijven bij de wensen en verwachtingen van de klanten en hun gebruikers.”

Bekijk hier de websites van ING CDC Pensioenfonds of NN CDC Pensioenfonds.