Lekker reactieve websites bouwen 

met React

Auteur

Matthijs van der Pol

Gepubliceerd

2018-05-08

Delen

Roy en Andrea bouwen voor Strangelove websites in React. Samen leggen ze uit wat de voordelen zijn. “React geeft gebruikers een app-achtige ervaring.”

Roy en Andrea zijn beiden webdeveloper bij Strangelove. Roy is degene met de medior-ervaring. Andrea werkt onder zijn hoede, als junior. Ze programmeren samen met React, waarmee ze naar eigen zeggen functionele, snelle websites bouwen die eenvoudig te onderhouden zijn.

Flexibiliteit

Andrea legt uit wat React is: “React is een Javascript bibliotheek die je kunt toepassen voor het bouwen van interfaces. Het is zowel te gebruiken voor de ontwikkeling van SPA’s, Single Page Application, als mobiele applicaties. De taal is er gericht op snelheid, eenvoud en schaalbaarheid van de website.”

 

Volgens Roy is een ander voordeel dat websites met React gebouwd kunnen worden in kleine, losse blokken. De React Components hebben als voordeel dat er losse, onafhankelijke stukjes code kan worden geprogrammeerd. Roy: “Dat maakt het makkelijk om snel nieuwe onderdelen toe te voegen. Websites worden zo heel flexibel aanpasbaar. Je kunt gewoon een nieuw onderdeel toevoegen.”

Dynamische gebruikerservaring

Naast de (voor webbouwers) relatief geringe inspanning die het kost om de website aan te passen en uit te breiden, heeft volgens Roy ook de techniek achter React een groot voordeel op andere systemen. Door de SPA wordt een webpagina dynamisch geladen. Dat betekent dat datgene waarmee de gebruiker interacteert, pas geladen wordt op het moment dat dit nodig is.

 

Volgens Roy geeft dit webpagina´s die gebouwd zijn in React een vloeiende, dynamische gebruikservaring. Roy: “De gebruiker krijgt een app-achtig gevoel.”

Snellere laadtijden

Een van de redenen dat React zo ongelooflijk snel laadt, is dat de componenten los van elkaar geupdatete kunnen worden. Dat heeft als gevolg dat bij een update alleen dat onderdeel geraakt wordt door de vernieuwing, terwijl andere onderdeel daar geen hinder van ondervinden. Het resultaat is veel snellere laadtijden, weet Andrea: “Bij ander websites moet dan vaak de hele pagina opnieuw geladen worden.”

 

Zowel Roy als Andrea zijn ook in bredere zin erg tevreden met React. Voor het development team van Strangelove is het bijvoorbeeld gunstig dat nieuwe ontwikkelaars snel kunnen aanhaken bij het ontwikkelproces.

Tijd en moeite

De leercurve is niet zo stijl, zodat de eerste kneepjes snel onder de knie zijn. Roy tekent daar wel bij aan dat wie React op een hoog niveau wil toepassen, daar wel tijd en moeite in moet stoppen. Roy: “Op dat niveau gaat het over andere dingen. Zoals: virtuele DOM, lifecycle events en het samenvoegen met andere bibliotheken zoals Redux. Maar dat is alleen maar opwindend!”

 

Wil je ook onderdeel worden van ons team? Wij zijn op zoek naar getalenteerde developers, bekijk snel onze vacatures.